EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014, HU08 Ösztöndíj Program, Oktatói/személyzeti célú mobilitás, Szerződésszám: HU08-0002-M3, Fenntartható turizmus - tanulmányút Dél-Izlandon

2015.06.24 18:25

Fenntartható turizmus…az izlandi példa…

Nemrégiben a Tempus Közalapítvány által gondozott : EGT Alap Ösztöndíj program, Személyzeti/oktatói mobilitás nem felsőoktatási intézmények számára alprogram keretében- elnyert pályázatunk eredményeként : Izlandon vehettünk részt különböző workshopokon. Témánk a fenntartható turizmus, és ennek kapcsán a szakképzés fejlesztése volt . Hét fős delegációnk, tanárok , oktatók tanulmányozhatták ennek az igen fontos témakörnek az izlandi megközelítését.

Számunkra még mindig a vízeséseiről, gejzíreiről, termál forrásairól ismert ország - egy másfajta megközelítését kaptuk. Érdeklődésünk fő területe: hogyan szervezik a fenntartható turizmust? Mi teszi a geológiai érdekességeken túl vonzóvá ezt, a főleg zord időjárásáról ismert szigetet? –volt. Ilyen kérdésekkel vágtunk bele a tanulmányútba, amelyet Ásborg Arnthorsdóttir, Aratunga régió 4 önkormányzatának turisztikai igazgatója , mint helyi partner szervezett. A hölgyet már évek óta ismerjük, korábbi projektmunka kapcsán. A projekt megvalósításához nagyban hozzájárult, hogy mivel ismerve a workshop célját ,Ő szervezte meg találkozóinkat a helyi családi gazdaságok vezetőivel, munkatársaival. Mivel a helyi önkormányzatok turisztikai munkát segítő munkatársa, jól ismeri a fenntartható turizmus fejlesztési irányait és lehetőségeit Dél – Izlandon. Kiváló kapcsolatai révén, tartalmas megbeszéléseken vehettünk részt:

Fenntartható turisztikai koncepció ismertetése

A turizmus esetében a fenntarthatóság a természeti, a kulturális és az épített környezeti elemek okos felhasználását, fejlesztését és egyben védelmét jelenti, aminek következtében a turizmusban részt vevők érdekei, elvárásai egyszerre teljesülnek, a gazdasági előnyökből egyszerre részesülnek.”

  • Az izlandi megoldások :

az idegenforgalmi koncepció, minél több helyi gazdaság, termelő bevonásával vonzóvá és érdekessé tenni azokat a tájakat is, amelyek nem esnek a fő turista útvonalakba és ez az önkormányzatok ingyenes segítségével és koordinációjával valósul meg .

Nagyon érdekes volt számunkra a meglátogatott gazdaságok felépítése, amelyek családi vállalkozásokból indultak ki,a helyi viszonyok figyelembevételével /időjárás, rendelkezésre álló erőforrások/ és közösségi összefogással. A turizmus - amely az egyik legfontosabb bevétele Izlandnak - szervezett formában történik,a családi gazdaságok összefognak a turisták ellátására, nem konkurálnak egymással. Szervezett az utaztatás, a szállás biztosítása magánházaknál, ahol szintén az egyszerűség és természetközeliség dominál. Az étkeztetésben hazai termékek vannak jelennek meg nagy többségben, ami Izland természeti feltételei tekintve hatalmas teljesítmény! Találkozhattunk üvegházi paradicsomtermesztővel, aki bemutatókat is szervez, paradicsom levest szolgál fel frissen sült házi kenyérrel, és természetesen kaphatóak üvegekben a saját termékek és mindenütt a helyi kézművesek portékái is. Ezt a telephelyet használaton kívüli katonai bázisból alakította ki, családtagok működtetik. Fényképeik rajta vannak a termékeken amiket Reykjavikban is árulnak! Ebből következően mindig megbízható minőséget produkálnak.

 

 

Istálló bemutatása a hozzá kapcsolódó étteremmel és fagylaltkészítő üzemmel

Másik workshopunk egy étteremmel kibővített tehén istálló volt, ahol a nagypapa örökségét fejlesztette tovább a család. Miközben hermetikusan zárt üvegfalon keresztül tanulmányozhattuk a tehenek vacsorázását, az étterem részben finom ételeket szolgáltak fel,melyek az üvegfal túloldalán lévő állatokból készültek. Majd desszertnek ezen állatok tejéből készült házi fagylaltokkal kényeztették a betérőket. A család büszke volt hagyományaira, de továbbfejlesztette azt, közös munkával, bevonva a környékbelieket is.

Majd egy fazekashoz látogattunk, aki elhagyott hangárt alakított műhellyé és közös kézműves tevékenységre alkalmas színhellyé, ahol jógaórákat is tart.

Majd a forró fürdők környékét kerestük fel, ahol a kenyertésztát a földbe leásott fazekakban, a hőforrásban sütötték meg, majd azt kínálták a vendégeknek finom vajjal.

 

Felkerestünk egy lengyel családot is ,akik a kávézójuk mellett csoki bonbonokat készítenek, csomagolnak és címkéznek fel esztétikusan.

Mindezen a workshopokon meggyőződhettünk arról, hogy csak összefogással lehet a kis településeken –mint a mi városunk is turisták számára élvezetes és érdekes vállalkozásokat létrehozni, működtetni. Össze kell fogniuk a szállásadóknak az étkeztetőkkel, a helyi kézművesekkel, a szállítókkal és a programszervezőkkel, mindezekhez pedig az önkormányzat adhat segítséget ingyenesen. A szakképzés fejlesztéséhez is inspirációkat kaptunk, hiszen a szakmai gyakorlat megszervezése a helyi gazdálkodóknál történt. Ami érdekesség volt a számunkra, az az, hogy a családtagok és gyermekeik milyen sokan követik a szülői mintát, vesznek részt a családi gazdaság munkáiban, büszkék felmenőikre,és választják életcélul a nagyszülők által elkezdett tevékenység folytatását. Ezt reprezentálták is igen büszkén a helyi vállalkozás bemutatásánál, nagy képes tablók formájában megörökítve az ősöket. Találkoztunk olyan férfival is, aki - számos országban eltöltött év után hazatérve- vette át a családi hagyományos gazdálkodást, beépítve a tapasztalatait folytatta és fejlesztette azt. Így áttételes formában győződtünk meg arról, milyen fontos a családi minta, az, hogy a szülők bevonják saját vállalkozásaikba gyerekeiket, ami Magyyarországon még nem elterjedt. Nálunk a szülők arra törekednek, hogy a "gyerekük többre vigye mint ők ". A személyes példamutatás, és a családi minta átörökítése háttérbe szorul, ezen kéne változtatnunk, úgy, hogy bemutatjuk és kiemeljük azokat a tevékenységeket, amelyeket tanítványaink szülei végeznek a családi gazdaságokban, és a lehetőségeket felvázolva elismertessük ezt a tanulók körében.

Több információ:

Bocsok Józsefné

Koordinátor

bneagi@freemail.hu